keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Vaskikalaa vaanimassa 14.5

Vaskikala oli suomalaisen lajikalastuksen piirissä täysin teoriaa vielä joitakin vuosia sitten: sitten joku viisas onnistui sellaisen pyydystämään ja muutkin totesivat ettei se ole lainkaan mahdotonta. Hatunnosto jälleen kerran lajin pioneereille - rakkoleväpuskien koluaminen yömyöhällä vaskikalan toivossa vaatii epäilemättä rautaista päättäväisyyttä, lujaa innostusta ja varmaan hieman hulluuttakin, jos homman toimimisesta ei ole kerrassaan mitään takeita. Toisten avaamaa latua käyttävät perässähiihtäjät ovat ainakin tietoisia, että temppu on periaatteessa mahdollinen.

Lauttasaaren rannat olivat meikäläisen osalta jääneet aika vähälle koluamiselle viime vuosina, ja taisinpa päätyä aivan kokonaan uusille apajillekin. Ajattelin lämmitellä onkimalla vähän tokkoja, mikä varmaan oli ihan hyvä ajatus, sen verran ruosteessa rutiini minikalojen pyyntiin oli. Onneksi kaloja oli paljon, etenkin mustatäplätokkoja. Pieniä, isoja ja aivan valtavia. Muutos muutamien vuosien takaiseen tilanteeseen oli järkyttävä. Tiheydet olivat sitä luokkaa, että hakemattakin tulivat mieleen vieraslajikeskustelun klassisimmat esimerkit Australiasta, luvuttomat kanilaumat ja mattona maata peittävät sokeriruokokonnat.

Onneksi muitakin kaloja oli, ainakin hietatokkoja, kolmipiikkejä, kivinilkkoja, mutuja ja salakoita tai vastaavia. Hietatokkoja tuli muutama tsekattua ja joku kolmipiikkikin kävi ihmettelemässä yötä pinnan päällä. Olisi pitänyt malttaa yrittää kivinilkkaakin vuodariksi, kun niitä tyrkyllä oli. Kivisimput sen sijaan olivat jossain muilla mailla, vaikea kuvitella että täplisten paljous ei vaikuttaisi muiden lajien runsauksiin.

Virtaukset rannassa noudattivat jotain ihan hämärää logiikkaa, ja veden liikkuessa ulapalta rantaa kohti näkyvyys putosi vähän väliä murto-osaan. Vaskikaloja ei näkynyt, mikä taitaa olla tämän lajin saamisen suurin kynnys. Epäilemättä jossain vaiheessa tulee vielä tehtyä uusi yritys, nyt matkaan tarttunut miesflunssa ja yöunien kohonnut kurssi kääntävät mielenkiinnon muihin lajeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti