Nessie, Mokele-mbembe, Bunyip, Cadborosaurus, Jeti, Nandikarhu ja monet muut. Todellinen omituisten otusten kerho elää ja voi hyvin perinteisen eläintieteen rajojen ulkopuolella. Perinteisesti näitä kummajaisia tutkiva kryptozoologia eli kryptoeläintiede on heivattu yksisarvishoitojen, maasäteilyn ja ufotutkimuksen kanssa samaan huuhaa-laariin. Melko varmasti maailman merissä ja metsissä on vielä tuntemattomia, isojakin eläimiä; yhtä varmasti monet tunnetuimmista kryptideistä, kuten vaikka Loch Nessin hirviö, ovat lähes varmasti pelkkää legendaa. Kryptozoologialla saattaa silti olla jotain arvokasta kerrottavaa, ehkei eläimistä, vaan meistä ihmisistä, ja uskomuksistamme.
Kalakuntakin on saanut osansa merihirviötarinoista. Tunnetuin näistä lienee Megalodon, Plioseenikauden lopulla sukupuuttoon kuollut, valaita ja muita isoja merieläimiä syönyt valkohain isoisä (Jotkut lukevat sen valkohain kanssa samaan sukuun Carcharodon, toiset sukuun Carcharocles. Taksonominen kädenvääntö asiasta on jatkunut jo liki vuosisadan, joten älkää pidätelkö hengitystänne.) Joidenkin mukaan megahai ei potkaissutkaan tyhjää, vaan pintautuu aika ajoin syvyyksistä kummittelemaan viiden pennin kioskikirjallisuudessa sekä syömään pieniä kalastusveneitä ja rapumertoja.
Suomen kalaston kryptisin edustaja on epäilemättä rantaneula eli rantanuoliainen, tuo itäisen Suomenlahden ikioman merikäärme. Uhmaten arvaamattomia alkuasukkaita ja Suomen alkukesän öiden hyytävää kylmyyttä lähti kaksihenkinen kryptoeläintieteellinen tutkimusretkikuntamme ottamaan selvää otuksen todenperäisyydestä.
Matkan varrella, ja illan hämärtymistä odotellessa, testasimme yhden piikkimonnilammen. Kartalla nimetön lampare kieltämättä näytti ihan mahdolliselta monnien asuinpaikalta, mutta selkärankaista elämää siellä taisivat edustaa vain sammakot. Selkärangatonta elämää piisasi monissa vertaimevissä ja inisevissä muodoissa.
Hämärän laskeuduttua siirryimme merenrantaan. Vesi oli kirkasta ja levätöntä, ainakin jonkinlaista näkösyvyyttä piisasi niin syvälle kuin kahlata viitsi. Kovin syvälle ei tehnyt mieli kahlata, kylmyys tunki kahluuhousujen ja fleecekerrosten läpi ytimiin saakka. Särkiä, ahvenia, mutuja, yksittäinen kivisimppukin. Tokkoja eikä varsinkaan nuoliaisia näkynyt missään. Luultavasti viileä kevät ja alkukesä piti lämmöstä tykkäävät nuoliaiset vielä talvehtimissyvyyksissä. Yleensä ottaenkin luulen, että kesän lämpötiloilla on ainakin pienten ja verraten lyhytikäisten kalojen elämän ja runsauden kannalta paljonkin merkitystä. Tai ehkä lähestymisemme oli väärä - ensi kerralla otamme matojen sijaan taskut täyteen kristalleja ja Ilmatieteen laitoksen sijaan konsultoimme Haamujengiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti