sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kaverille kanssa 12.5

Erään metsästystä harrastavan kaverini kanssa tulee harjoitettua vaihdantataloutta lahjoittamalla meren tai metsän antimia toisen ruokapöytään silloin kun saalista tulee omaan käyttöön ylenmäärin. Oma tai edes perheen silakkakiintiö ei ollut vielä täynnä, mutta kun kerran oli muutenkin aihetta visiittiin, kävin matkalla Inkooseen poimimassa Lauttasaaren kohdalta viemisiksi kolmatta kiloa silakkaa. Tällä kertaa en joutanut jalostaa saalista fileiksi asti, mutta toisaalta paljon tuoreempina ne eivät olisi voineet perille tulla.

Yksi ensimmäisistä varsinaisista kalabongausreissuistani tein mm. silakan perässä Helsinkiin. Paikka ja tekniikka olivat periaatteessa hallussa, mutta niin vain epäilys vehkeitten pätevyydestä alkoi kalvaa, että Ruoholahden Citymarketista täytyi vielä viime hetkellä hakea uusi, epäilemättä paikallisiin olosuhteisiin ylivoimainen litka. Silakkapinna nousikin kyllä sitten muutamassa minuutissa. Koska itselläni ei ollut mitään järkevää mahdollisuutta laittaa saalista ruoaksi, saati viedä sitä kotiin toiselle puolen Suomea, lahjoitin saaliini vierustoverilleni, vaikka tämä touhujani hieman ihmettelikin. Itse sitten myöhemmin Helsinkiin muuttaneena sisävesien kasvattina olen ihmetellyt moneen kertaan paitsi silakanpyynnin helppotta ja varmuutta, myös sitä, ettei touhu ole vielä nykyistäkin paljon suositumpaa. Liekö syynä väistämätön perkausurakka, liian tuoreessa muistissa oleva dioksiinikohu vai vielä vanhemmat puheet silakasta reikätaskuiselle kansanosalle sopivana ruokana? Vai liekö ilmainen lähiruoka vain niin hipsteriä, etteivät maineestaan tarkat kalamiehet halua missään nimessä sekaantua moiseen ;) Ehkä selitys saattaa sittenkin olla silakanlitkauksen nopeatempoisuus: tunnissa-parissa saa yleensä jo sellaisen määrän kalaa, että joutaa lähteä kotiin perkuupuuhiin ja näinollen kalamiesten vaihtuvuus paikan päällä on vilkasta.

Tulihan sitä nytkin, vaikkei ihan huippusesongin tahdissa vielä oltukaan. Epäilemättä paras hätsi olisi edessä viikon parin sisään, kunnes homma hiipuu kesäkuun alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti