sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Paluu suvannolle 22.5

Vanhankaupunginlahden lähituntumasta muutettuani on suvantolupakin jäänyt vuotena tai parina lunastamatta. (Ennen kuin joku ehtii tehdä väärän johtopäätöksen - vastaavasti suvannolla kalastelukin on jäänyt väliin.) Eipä ihme, että esimerkiksi vimpaa ei ole vuodarilistoilla näkynyt.

Pitkän tauon jälkeen olikin hyvä palata tarkastamaan tilanne. Vanhis oli entisellään, jos jokin oli muuttunut niin onkija itse. Muistaakseni viime talvena minullekin valkeni, että Helsingfors, 'Helsinginkoski', on Vantaanjoen padottu Vanhankaupunginkoski. Sen jälkeen en ole paikkaan enää osannut suhtautua samalla tavalla. Helsingin vanhakaupunki - ainakin samassa mielessä kuin vaikkapa Tukholman Gamla stan tai Tallinan Tallinna vanalinn - ei taatusti ole lähelläkään Vanhankaupunginkoskea ja -lahtea. Kosken uuden nimen myötä paikka tuntui nyt jotenkin paljon keskeisemmältä ja merkittävämmältä koko pääkaupungin identiteetille. Toivottavasti koski saa virrata taas vapaana ennenmmin kuin myöhemmin - ymmärrän kyllä asian tiimoilta kuumana vellovan keskustelun molempia osapuolia, mutta itse liputan kyllä kalojen, vesiluonnon ja luonnonystävien puolesta.

Särjen kaltaisen vaikeasti pyydettävän lajin yhteistyöhaluttomuus alkuviikosta oli jättänyt jotain hampaankoloon. Uusintayrityksellä kutusärkiä nousi sitten siitäkin edestä. Muutama niin ikään vaikeasti bongattava kiiski tuppautui myös siiman jatkoksi, vain päästäkseen jatkamaan eloaan suvannon maitokahvin värisissä pyörteissä. Vierestä nostettiin muutama vimpakin, pinnassa mellastavat toutaimet ja turvat pitivät tunnelmaa korkealla ja ylipäätään Vanhiksesta jäi oikein hyvä maku.

Jälkipelit särkien perkuun merkeissä hieman laskivat reissun rentoutusarvoja. Epäilenpä, että suurin kynnys särkikalojen laajamittaiselle hyödyntämiselle suomalaisruokapöydissä ei ole loppupeleissä ennakkoluulot tai reseptien puute, vaan käsittelyn työläys. Iso osa onkijoista keksii mieluisempaa ajanviettä kuin näpertää illan särkien peratessa, kun proteiinia saa helposti ja kohtuuhintaan kaupastakin. Lopputulos oli kyllä herkullinen ja särki-haukipihvit läpäisivät jopa raadin nuorimpien ja nirsoimpien osakkaiden standardit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti