lauantai 16. elokuuta 2014

Herranen aika mikä koskikala 11.8

Loppukesällä kalastusharrastus heräili horroksestaan, jossa se oli pitkään rauhattomana sätkinyt. Uusia seikkailuja suunnitellessa kohdekala vaihteli toutaimesta puronieriään ja viisipiikkiin. Lopulta pääosan esittäjäksi valikoitui arktinen tarponi, turbosärki toutain. Kohteeksi aikaisemmalta ekskursiolta tuttu Lempäälän Kuokkalankosket. Käytännön toteutuksena aamuvarhaisen juna ja loppumatka fillarilla toimi paljon paremmin kuin olisi kaiken järjen mukaan pitänyt. Paikan suosio kyllä pääsi kyllä  vähän yllättämään: tullessani Herralankosken rantaan joskus seitsemän jälkeen sain hallita paikkaa yksinäni molemmat varustuksen purkuun kuluneet minuutit. Sitten rantaan ryntäsi kalastajia oikealta ja vasemmalta, vaikka oli arkimaanantai ja kaikkien kunnon ihmisten olisi kuulunut olla töissä tai muissa kunniallisissa askareissa.

Taktiikka oli kerrankin tarkkaan mietetty ja toteutus kuin suoraan oppikirjasta: hyvä paikka (Lempäälän Kuokkalankosket ja Herralankoski erityisesti ovat kenties Suomen kovin toutainapaja), ovela ajoitus aamuvarhaiseen arkipäivään (yön yli rauhoittuneet kalat ja kai useimpien kalamiesten lomakauden ulkopuolelle ajoitettu reissu), onnistunut viehevalinta (kölipainon kanssa nakeltu 2-koon hopeinen lippa), pitkät heitot kiviriutan taakse jäävään mietovirtaisempaan poteroon, uitto miedon ja nopean virran rajakohtiin ja ensimmäinen toutain kiinni, rantautettu ja vapautettu alta puolen tunnin. Eikä mikään särjenkokoinen juniori, vaan reilusti toistakiloinen mötkö. Kun sama toistui seuraavan puolituntisen aikana, ehdin jo ajatella, että tänään on toutaimen kilohinta Lempäälässä halpa, mutta eihän se sitten mennytkään enää käsikirjoituksen mukaan: toutsi sotki siiman kivikkoon, karkasi ja vei vielä supervibraxin lapsilleen naurettavaksi. Sen jälkeen ei koski enää yhtään toutanetta luovuttanutkaan, mutta ennakko-odotuksiin ja toutaimen haastavaan maineeseen verrattuna tämä tuntui silti liki helpolta. Molemmat kalat ottivat ihan Herralankosken laavun edestä, heitto hieman ylävirtaan, jossa ylävirrasta päin katsottuna oikeanpuoleinen virran haara osuu kiviriuttaan. Sen taakse jäävässä montussa tuntui olevan kaikenmallista kalaa piukassa.

Toutainten alkaessa esitellä luonteensa nirsompaa puolta, päätin puolivakavissani kokeilla sulkavan ongintaa koskipätkien väliin jäävällä alueella. Paikat eivät vaikuttaneet erityisen otollisilta, eikä kolmimetrinen matkavapa tarjonnut lähellekään riittävää ulottuvuutta, mutta  sorva sentään liittyi vuodarilistalle.
On se vaan komia köriläs

Molempien toutaimien ottivieheenä toiminut hopeinen Vibrax, tässä vielä riveissä.
Ennen paluumatkaa kävin testaamassa vielä Ylemmän Kuokkalankosken. Siellä sai puoliltapäivin olla aivan itsekseen, toutaimet sen sijaan olivat räiskeestä päätellen paikalla suurin joukoin. Siiman jatkoksi ripustautui kuitenkin vain ripakopallinen ahvenia ja Räsäsen haukannut pieni hauki, joka tuurilla tuli rantaan asti vaikka peruke välistä puuttuikin. Kenties aikaisemmin aamulla olisi toutaimen voinut saada täältäkin, sillä aamusyönti oli selvästi lopuillaan ja lounasaikaan mennessä toutsit rauhoittuivat täysin. Kaiken kaikkiaan mainio reissu, ymmärrän kyllä tämän jälkeen hyvin, miksi toutain on monien suosikkikala. Toivottavasti lajin voittokulku yhä merkittävämmäksi urheilukalaksi viiden-kuuden yleisesti pyydetyn petokalan rinnalle jatkuu.

Muutaman kauden vuodaritilastoista uupunut hauki. Edelliset hakit nousivat kuhaprojektin sivusaaliina, sen jälkeen onkin ongittu muunlaisia kaloja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti